2022 Zomervakantie Scandinavië week 2

Vervolg van week 1 zomervakantie Scandinavië   

Donderdag 28 juli 2022
Vandaag willen we weer wat verder naar het noorden reizen.

 

 

Week 2

Donderdag 28 juli 2022

Het is mooi zonnig weer en al is het maar 13 graden, we lopen al wel in korte broek en shirtje omdat het veel warmer voelt.
We rijden binnendoor via Langshyttan, Hofers naar Storvik en vinden onderweg enkele leuke caches.
Bij Näsblysjöns voor Storvik vinden we een cache, een letterbox, die begint bij een nette parkeerplaats aan het water. We lunchen hier eerst en gaan dan de cache zoeken.
We vervolgen daarna onze route richting Ljusnan en gaan bij Bratfors even kijken naar Bratfors Bruk, een voormalige smederij op waterkracht. Dit moet een indrukwekkende smederij geweest zijn! We vinden hier alle antwoorden voor de multi, maar de cache zelf niet. Als we deze cache melden als niet gevonden krijgen we direct mail van de cache-eigenaar met een hint waar we de cache zouden moeten vinden. We gaan terug om te kijken en warempel, we vinden hem nu direct. Een leuke afsluiting van ons bezoek aan de historische plek.
Verder gaat het weer en de vermoeidheid begint toe te slaan waardoor we eerder naar een camping gaan dan bij Ljusdal. Het wordt Camping Orbader bij de gelijknamige plaats.
Camping Orbader ligt aan de Ljusnan en heeft een mooi zandstrand erbij. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat deze camping zo duur is. De camping is verder eenvoudig, maar tamelijk schoon en netjes met ruime plekken.
We betalen hier wel SEK 315 incl. douche, voor een tentplek zonder elektrisch (€ 30,25). Aangezien we geen zin hebben om verder te kijken, zetten we hier de tent op. Morgen weer uitgerust verder en naar een ander plekje.
GPS: N 61 32.428 E 016 22.326

Vrijdag 29 juli 2022
We gaan hier vanmorgen eerst enkele caches doen alvorens we verder rijden naar het noorden.
Daarna vervolgen we onze weg naar Ljusdal. Hier we gaan een stukje oostwaards en bij Delsbo slaan we af naar het noorden. Bij Bjuråker vinden we een mooie lunchplekje aan het water.
Na het eten rijden we via 307 en later de 305 verder naar Stöde. In Stöde wilden we op de camping, maar we parkeren de auto en gaan eerst een kijkje nemen. De camping is al aardig vol, maar de eigenaresse zegt dat ze nog wel mooie tentplekken heeft en wijst ze ons. Dat zijn gewoon enkele niet erg ruime plekken tussen caravans en bij de ingang. De camping ligt ook pal naast een druk bezocht openluchtbad. Net als we willen overleggen wat te doen, dendert er een zware goederentrein langs. We zijn het eens, dit wordt het niet dus wij gaan verder!
We rijden weg 305 een stukje terug omdat we daar een bordje met camping Jannesland hebben zien staan en gaan daar toch maar kijken. We komen terecht op de camping van Nederlandse eigenaren en wat een ruimte hebben zij hier! Er staan slechts 2 campers en we mogen zelf weten waar we gaan staan, ruimte genoeg!
Het is een prachtig plek aan het water en wat een stilte hier, heerlijk. Het sanitair is schoon, minpuntje is dat er maar 1 toilet bij de dames is en 1 bij de heren, dat vinden we wat weinig. Maar als het niet drukker wordt dan komt het wel goed.
N 62 19.441 E 016 39.924.

Zaterdag 30 juli 2022
We gaan vandaag wat rondkijken bij Selånger bij Sundsvall. We rijden binnendoor via Matfors en dat is een gravelweg van ruim 25 km en hier loopt ook de tweede etappe van het Olavsleden langs. We komen onderweg ook al enkele wandelaars tegen, dat is afzien voor ze. Een bijna rechte gravelweg zonder uitzicht en dat 20-25 km lang! Die etappe hoef ik niet te lopen, het moet wel leuk blijven.

In Selånger bevindt zich het Pelgrimscenter en hier begint het Olavsleden of Olavspad, een wandelroute van 580 km naar Trondheim in Noorwegen. We bezoeken het Pelgrimscenter en kopen er een pelgrimspaspoort bij waarin ik buiten de eerste stempel in kan zetten. We lopen het beginstuk maar doen verder vooral geocaches nu.
We hadden gedacht hier gemakkelijk met de bus te kunnen en de eerste etappe te lopen, maar dat is minder gemakkelijk dan we dachten en een gewoon kaartje kopen in de bus kan niet meer. Bovendien denk ik dat die afstand te veel wordt voor mij aangezien het ook niet helemaal vlak loopt.
We verlaten Selånger en rijden Sundsvall in maar we hebben eigenlijk geen zin om in die drukte van de stad te gaan lopen en gaan alleen naar het uitzichtpunt Norra Berget waar we een mooi uitzicht hebben op de stad én op zee.

Het volgende wat we nog moeten doen zijn de boodschappen, we rijden naar een ICA en met de boodschappen in de auto rijden we terug naar de camping. Het was weer een mooie zonnige dag.

 

 

Zondag 31 juli 2022
We blijven hier nóg een nacht staan op camping Jannesland en doen het lekker rustig aan.
Wat later op de ochtend gaan we op pad om toch wat caches te doen, we rijden via de Ljungandalsvägen binnendoor en komen bij Viskan bij een aparte woningen, het lijkt wel een oud stationsgebouw en dan in western stijl. Deze woningen schijnen in een film en tv-serie gebruikt te zijn. Wel een apart plekje met een grasveldje er tegenover waarbij een bordje staat dat je er gratis je tent op mag zetten. Dat is bedoeld voor pelgrims die hier langs lopen.
Wat verder net voorbij Fränsta rijden we naar Vikbron, dit is langste houten brug van Zweden in zijn soort. Het is een mooie houten constructie van 133 meter lang, hoog boven de rivier de Ljungan. De brug werd oorspronkelijk gebouwd door lokale leiders om te voorkomen dat ze belasting moesten betalen om de hoofdbrug over de rivier de Ljungan over te steken in de late 19e eeuw. In het voorjaar van 2000 is hij tijdens slechts weer verwoest, maar men heeft hem weer gerestaureerd en de brug is nu alleen voor fietsers en voetgangers toegankelijk.
We hebben gelijk een mooi lunchplekje, er staat een aantal picknicktafels met mooi uitzicht op de brug.

  

Na de lunch rijden we nog een stukje verder naar Borsjö om daar de camping te bekijken en er blijkt hier ook een Pelgrimcentrum te zijn. We nemen er een kijkje en vragen aan de dames van het centrum of er ook een etappe met het openbaar vervoer te doen is.
Jawel, met de trein, Camping Janneslandmaar dan moet je twee etappes lopen om de afstand te overbruggen. Ik vertel dat die afstand te veel is voor mij en ze geeft aan dat misschien de mevrouw die bagage wegbrengt van Pelgrims ons mee kan nemen en af kan zetten zodat er een etappe van 15 km overblijft. Dat  willen we gaan proberen en de afspraak wordt gemaakt. Morgenochtend om 10.45 uur kunnen we met haar mee naar Lombacken en dan de route teruglopen naar het bezoekerscentrum in Borsjö waar we de auto parkeren.
We zijn benieuwd…

Maandag 1 augustus 2022
Vanmorgen is het bewolkt maar we hebben nog heerlijk buiten ontbeten en daarna de rugzakken ingepakt, stokken mee, wat te eten mee, veel water, fruit en regenjassen! Er wordt vandaag veel regen verwacht, maar we hebben de afspraak gemaakt dus we gaan ook. We rijden op tijd weg naar Borgsjö en als we daar veel te vroeg aankomen doen we nog enkele caches en parkeren daarna de auto bij het bezoekerscentrum.
Ruim op tijd staan we te wachten bij de voordeur van het bezoekerscentrum in de inmiddels druilerige regen, maar om 11 uur is er nóg niemand en bellen we maar eens op. Blijkt dat mevrouw de auto kapot heeft en nu alleen een truck ter beschikking waar maar een persoon in mee kan dus ze kan ons dus niet meenemen en dat had ze het bezoekerscentrum ook gezegd omdat ze ons nummer niet had. De dame van het bezoekerscentrum is niet even naar buiten gekomen om het te zeggen, maar kon ons, toen wij binnenkwamen, wel de mogelijkheid van een taxi aanbieden wat dan wel 600 SEK ofwel zo’n 60 euro zou kosten voor het ritje naar Lombacken.We hebben ervoor bedankt en zijn er ook wel een beetje klaar mee. We gaan in de auto zitten om te overleggen wat te doen terwijl het buiten harder begint te regenen.
We rijden terug naar Fränsta en bij de houten brug parkeren we de auto en eten we eerst was omdat het al 12 uur is en het is inmiddels wat droger geworden en we pakken dan alsnog onze rugzakken om hier een deel van de etappe heen en terug te lopen.
Dat blijkt een goede keuze het is een erg mooi stuk dat we lopen langs een rivier met stroomversnellingen en verder door het bos.

Herman plukt onderweg weer de nodige bosbessen en wat verder steken we het spoor over en lopen een dorpje in. Dan begint het weer harder te regenen en vinden we het een mooi moment om terug te lopen naar de auto. Tot nu toe liepen we nog in ons shirtje maar dat wordt nu echt te fris en te nat dus we halen dan toch maar de regenjassen uit de rugzak en lopen dezelfde mooie route weer terug wat echt geen straf is! Onderweg komen we nog een stel tegen dat we gisteren ook gezien en gesproken hebben, zij dachten al dat wij er zouden lopen omdat ze onze auto herkend hadden, grappig zulke contacten onderweg over de route. Ook zagen we vandaag weer het Nederlandse meisje lopen die met een tentje 4-5 weken onderweg is van Selånger naar Trondheim en een Engels stel dat gisteren bij de brug een ophaalservice had.
Eenmaal terug bij de auto besluiten we nog snel wat voor het avondeten te halen en dan door te rijden naar camping Jannesland waar we nog steeds de tent hebben staan.
Net als we het eten op hebben barst een flinke onweersbui los en blijkt na de bui dat er in de omgeving de stroom uitgevallen is en er even geen water is, gelukkig duurt het niet te lang en wordt het ook snel weer droog.”

Dinsdag 2 augustus 2022

We blijven nóg een nacht op deze camping en gaan vandaag weer een deel van het Olavspad heen en weer terug lopen. We ontbijten om 7.30 uur bij 8 graden maar in de zon voelt het warmer. Na het ontbijt hebben we eerst nog een tijdje lekker in de zon gezeten voordat we weggaan.

 

  

Bij de ICA in Stöde halen we eerst brood, melk en fruit en rijden dan door naar de rode houten brug om daar te lunchen.

 

Na de lunch rijden we naar de plek waar we gisteren omgekeerd zijn om daar de route weer op de pakken en verder te lopen. We parkeren de auto en gaan aan de wandel. Ook dit deel van de route is weer erg mooi, door de velden waar we een koppeltje reeën zagen met kalfjes erbij, en een kudde schapen met lammetjes. Even later komen we ook een bordje tegen die verwijst naar een omkleedruimte en badgelegenheid voor pelgrimgangers. Voor de mensen die in een tentje slapen onderweg en niet op een camping zal dit wel fijn zijn.

  

We doen ons onderweg weer tegoed aan de vele frambozen die hier groeien. Daarna dalen we af naar de rivier en die volgen we weer een  tijd,  prachtig!
Uiteindelijk komen we op de weg uit en die volgen we een tijd tot we zo’n 5 km gelopen hebben en dan keren we weer om en lopen dezelfde route weer terug naar de auto en zien onderweg een havik die zijn net geslagen prooi een ekster, ofwel te pakken heeft, en wegvliegt met de ekster onder zich hangend, heel bijzonder op te zien.
We hebben dan 10 km gelopen en dat is voor mij genoeg momenteel. Het was wederom een prachtige tocht!  

Woensdag 3 augustus
We ontbijten en zitten nog heerlijk te genieten van de rust hier, maar vandaag gaan we echt verder en dus breken we vanochtend de tent weer op. We rekenen af en staan nog een tijd te praten met de eigenaren waardoor het al kwart voor tien is als we echt gaan.
We rijden eerst terug naar Stöde en slaan af naar Torps. Daar doen we nog een cache bij de kerk en vinden we ook de stempel voor in ons Pelgrimspaspoort. Toevallig zag ik een sticker waarop stond waar de stempel te vinden was. Onze eerste stempel, wie weet volgen er nog eens meer als we nog een etappe lopen.

     

Daarna rijden we via kleine wegen verder naar het noorden. We komen na een tijd weer uit op weg 320 en vinden een mooi plekje om te lunchen aan het meer.

Onderweg zoeken we hier en daar tevergeefs een cache, waarvan ook een bij een mooi klein kerkje bij Lunga. Bijzondere plekjes.
We kijken onderweg uit naar een overnachtingsplek, maar vinden die nog niet. Als we uiteindelijk door Hammarstrand komen blijkt daar een camping te zijn en vinden we nog een ruime plek voor de tent, niet aan het water want daar was bijna geen plek meer, alleen nog met elektrisch en dat hebben we niet nodig.

We betalen hier SEK 220 (€ 21,25) incl. douche.
Een niet al te grote camping met schoon sanitair, maar wel weer een Nederlandse eigenaar of in elk geval Nederlands sprekend, er staan dan ook weer veel Nederlanders.
GPS: N 63 07.293 E 016 20.541

 

Lees verder bij week 3.

Speak Your Mind

*