2017 Pieterpad deel 2 etappe 15

Kasteel Slangenburg 
Vrijdag 3 maart 2017
Weer een gezamenlijke vrije vrijdag en we gebruiken deze dag als wandeldag. Het plan is etappe 15 te lopen van Zelhem naar Braamt.

 

De foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.

De weersverwachting was in eerste instantie erg slecht voor vandaag, Heks in het dorp maar uiteindelijk viel dat het grootste deel van de dag erg mee.
We rijden eerst naar Braamt en vinden daar bij de kerk een goede plek om de fietsen achter te laten en rijden dan naar Zelhem. In Zelhem parkeren we de auto in het centrum en rond negen uur gaan we op pad.

 

Laagvliegende heks We vinden eerst de cache Op en Top Zelhem die we de vorige keer toen we hier waren hadden laten zitten omdat het er te druk was. Nu was het er heerlijk rustig en vonden we de cache snel en lopen we het plaatsje uit.

 

We lopen het groen in Aan de rand van Zelhem vinden we nog een cache bij museum Smedekinck. Het museum was gesloten maar de cache werd snel gevonden en we konden ons pad vervolgen, het dorp uit.

 

Eindelijk zijn we dan het dorp uit en lopen we buurtschap Heidehoek in, we lopen verder en komen door IJzevoorde en vervolgens bij Heerlijkheid Slangenburg, een bijzonder mooi gebied.

     Heerlijckheid Slangenburgh           Wandelen over het Kolkstoeterpad van Heerlijckheid Slangenburgh        

Bij kasteel Slangenburg gaan we in het koetshuis genieten van koffie met appel/notengebak. Ik ben niet gek op appelgebak, maar hier waren de krenten/rozijnen vervangen door noten en dit was werkelijk erg lekker! 

Kasteel Slangenburg     Heerlijke noten-appeltaart     Kasteel Slangenburg

Mooi pad We lopen verder door bos en velden en als we het bos uit zijn lopen we richting snelweg en daar moeten we een stukje langs om verderop via een redelijk drukke tunnel (zonder echt voetpad) naar de andere kant van deze snelweg te kunnen komen.
Dit stuk was wat minder, maar wat verder passeren we sluis De Pol en de Oude IJssel dat na restauratie en de aanleg van een vistrap in 2016 opgesteld is. Dit gaat een mooi stukje natuur worden.

 Sluis de Pol in de Oude IJssel     Sluis de Pol in de Oude IJssel     Kunstwerken bij sluis de Pol in de Oude IJssel

Warm bankjeWij vervolgen ons pad en lopen door buurtschap Warm en komen dan op een
t-splitsing met rechtsaf naar buurtschap Wijngaarden en linksaf naar buurtschap Vethuizen, maar wij moeten dan nog het laatste stuk rechtdoor. Zoals meestal ook het zwaarste, het is een zompig pad langs de oever van een brede sloot en via een landbouwpad komen we weer op een gewone weg en lopen we even later Braamt binnen waar we nog een cache vinden.

 Bijzondere boom     De laatste loodjes...     Oude knotwilgen

Het was vanmorgen heerlijk zonnig weer, maar het is inmiddels bewolkt geworden en, tegen half drie,  als we bijna in Braamt zijn begint het licht te spetteren. In Braam halen we onze fietsen weer op en zoeken dan onze weg terug naar Zelhem. We moeten echter wel een keer de snelweg over en een brug over de Oude IJssel over.
Oud elektriciteitsgebouwtje Deze plekken hebben we vanmorgen in de auto in de gps gemarkeerd, maar we hebben er toen niet opgelet of er wel een fietspad langs liep. Als we een eindje op weg zijn lopen we vast doordat het fietspad eindigt en moeten we een stukje terug naar Braamt om een andere weg te nemen waar we wel met de fiets langs/over kunnen.
We fietsen verder via een niet zo bijzondere route door Doetinchem. Het is inmiddels behoorlijk gaan regenen en we zijn dan ook blij als we bij de auto aankomen in Zelhem. Snel de fietsendrager en de fietsen er weer op en de auto in. 

Het is een redelijke route, maar niet erg bijzonder. Het gebied van Heerlijkheid Slangenburg en kasteel Slangenburg is wel mooi. 

Katjes     Krokus    Sneeuwklokjes

 
         We zijn er...aankomst in Braamt

Totaal 20 km gelopen en 15 km gefietst.

 

Lees verder bij etappe 16.

 

Speak Your Mind

*