2017 Pieterpad deel 2 etappe 17

Vele wandelroutes kruisen de DuivelsbergVrijdag 28 april 2017
We lopen vandaag etappe 17 van het Pieterpad, deze route loopt van Millingen aan de Rijn naar Groesbeek. Een mooie  afwisselende wandeltocht van 23 km door een prachtige omgeving.

 
 

De foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.

Om 9.10 uur zijn we in Groesbeek en parkeren we de auto in de parkeergarage in het centrum en lopen dan naar de bushalte 150 meter verderop. We nemen om 9.28 uur buslijn 5 naar Nijmegen centraal station en stappen daar over op buslijn 80 die om 9.54 uur vertrekt naar Millingen aan de Rijn.
In Millingen aan de Rijn stappen we om 10.35 uur uit bij het gemeentehuis en dan kunnen we eindelijk aan de wandeling beginnen, we zijn dan al ruim 2,5 uur onderweg.
We lopen Millingen uit en lopen direct al in het grensgebied.
 
           

Steeds weer is te zien dat we langs de grens met Duitsland lopen. Hier en daar pakken we onderweg een geocache mee, waarvan er een in Duitsland ligt.
      

We lopen dan via Plezenburg, met de opvallende terpboerderij uit 1810, naar Leuth. Leuth was tot de grondruil in 1816 een Pruisisch dorp. 

        

Voorbij Leuth lopen we via de brug De Boog Duitsland in. De Boog bij grenspaal 643 is al eeuwenlang de verbinding en een ‘groene grensovergang’ (vrije doorgang) voor de inwoners van Leuth en Zyfflich.

      

We lopen de brug over en wandelen zo het dorp Zyflich binnen met de St. Martinuskirche uit de 11e eeuw. Net als we in het dorp lopen begint het te regenen, een flinke bui en het is fijn om even in een open schuur te kunnen schuilen tot het ergste over is.
Als het weer redelijk droog is lopen we verder en niet veel later steken we het  Wylermeer over en lopen we Nederland weer binnen bij grenspaal 640.

           Grenspaal 640

We steken de N325 over en gaan dan eerst even op een bankje bij het watertje de Filosofenbeek wat eten. Daarna moed verzamelen voor de Duivelberg wat een behoorlijk pittige klim schijnt te zijn, maar dat viel best mee. Onderweg is er zelfs nog een leuke rustplek.

Het is even een klimmetje, maar als je rustig doorloopt valt het wel mee en op de top heb je dan een mooi uitzicht. We kunnen hier ook nog twee geocaches doen.

       

Op de top hebben we, net als vele andere wandelaars, bij het Pannenkoekenhuis De Duivelsberg wat genuttigd. Wij namen een kop soep, dat bevalt ons beter bij het lopen dan een pannenkoek. Daarna volgt nog een mooie route, heuvel op-heuvel af, naar Groesbeek, waarbij we ook nog langs een Canadese begraafplaats komen.   

      

                               

Als we weg 842 oversteken en Groesbeek binnen lopen, zien we ineens geen wegwijzers meer. We lopen dan maar richting de parkeergarage in het centrum en komen dan onderweg ineens wel weer een wegwijzer tegen. Het laatste ommetje door Groesbeek maken we niet meer, het is half zes en we lopen rechtstreeks naar het centrum en bij, het naast de parkeergarage gelegen, “Le Monde eten en drinken” nemen we een warme maaltijd, dat scheelt thuis weer.  

We hebben erg genoten van deze erg mooie etappe van 23 km.

 

Lees verder bij etappe 18.

 

Speak Your Mind

*