2018 Pieterpad deel 2 etappe 19 (6) de tweede helft

Start bij het QuinVrijdag 19 januari 2018
We lopen vandaag het tweede deel van etappe 19 van het Pieterpad, een route die loopt van Gennep naar Vierlingsbeek. De vorige keer waren we gestopt bij het Quin, halverwege de route Gennep-Vierlingsbeek, en bij dit natuurreservaat Quin starten we nu weer.

 

Dit is het vervolg van Pieterpad deel 2 etappe 19 eerste deel

 


De foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.

Door gezondheidsperikelen hebben we een tijd niet gelopen en we proberen het nu weer voorzichtig op te pakken met deze halve route.
Om 10 uur starten we vanaf de parkeerplaats bij het Quin. We hebben daarvoor onze fietsen al gestald in het centrum van Vierlingsbeek zodat we daarmee terug kunnen naar de auto op de parkeerplaats bij het Quin.

Het voedselarme vennencomplex het Quin ligt in de beschutting van een hoog opgestoven duin. De aanhoudende westenwinden die tijdens de laatste ijstijd over het nauwelijks begroeide landschap waaide zorgde niet alleen voor duinen, maar ook voor uitgestoven laagtes. Omdat het zand hier werd weggeblazen, en er onder het zand een door de Maas gevormde kleilaag ligt, blijft het water hier staan en ontstaat een ven. Ook in latere periodes ontstonden hier tijdens droogte nog wel eens stuifzanden. De Corsicaanse dennen die her en der op het duin staan, zijn destijds geplant om het stuiven tegen te gaan.  (Bron Pieterpad 2)

 

       

Het Quin is een erg mooi natuurgebied waar we nu voor de tweede keer van genieten. We hebben geluk met het weer, na de regen en hevige storm van gisteren is het vandaag droog en schijnt de zon.  We wandelen op ons gemak door dit mooi gebied richting Afferden.


In Afferden vinden we enkele geocaches en het beginpunt van een multi, het eindpunt ligt een stuk verder en daar denken we op de terugweg met de fiets langs te gaan. We bekijken in Afferden het leuke kleine kapelletje en de mooie kerktoren en wandelen naar het veer over de Maas.

 

We hadden thuis al gekeken of het veer wel in de vaart was in verband met het hoge water, maar het vaart gewoon en we lopen aan boord.
We betalen  € 0,90 p.p. voor de overtocht en enkele minuten later staan we aan de andere kant van de Maas.

       

We vervolgen ons pad langs de Maas, het is door de vele regenval van de laatste tijd, niet het makkelijkste pad om te lopen met alle modder en waterplassen, maar zo nu en dan is er ook een beter stukje.

       
We vinden onderweg weer enkele geocaches en we komen zo rustig wandelend om 13.45 uur aan in Vierlingsbeek.

       

         

We hebben 11 km gelopen en dat is voor mij nu heel veel en we gaan eerst bij Herberg Thijsen genieten van een kop koffie en een kop soep. Na een half uurtje stappen we weer op en pakken we de fiets om richting auto te gaan. Onderweg doen we nog wat geocaches.
We gaan weer over met het veer en vinden bij Afferden de eindcache van de multi, een minibieb.
Zo komen we na 12 km fietsen om 16.00 uur weer aan bij de auto. Het laatste stuk werden we nog verrast door een korte maar hevige hagelbui, maar voor de rest was het een topdag met veel zon. De route was weer erg mooi en afwisselend.

Vandaag gelopen 11 km en 12 km gefietst.

 

Lees verder bij etappe 20.

 

Speak Your Mind

*