2018 Weekendje omgeving Deurne

Vrijdag 19 januari en zaterdag 20 januari 2018
We zijn van plan te gaan wandelen en we beginnen met het tweede deel van etappe 19 van het Pieterpad te lopen, een route die loopt van Gennep naar Vierlingsbeek. De vorige keer waren we gestopt bij het Quin, halverwege de route Gennep-Vierlingsbeek, en bij dit natuurreservaat Quin starten we nu weer.

De foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.

 Door gezondheidsperikelen hebben we een tijd niet gelopen en we proberen het nu weer voorzichtig op te pakken met deze halve route.
Om 10 uur starten we vanaf de parkeerplaats bij het Quin. We hebben daarvoor onze fietsen al gestald in het centrum van Vierlingsbeek zodat we daarmee terug kunnen naar de auto op de parkeerplaats bij het Quin.

Het voedselarme vennencomplex het Quin ligt in de beschutting van een hoog opgestoven duin. De aanhoudende westenwinden die tijdens de laatste ijstijd over het nauwelijks begroeide landschap waaide zorgde niet alleen voor duinen, maar ook voor uitgestoven laagtes. Omdat het zand hier werd weggeblazen, en er onder het zand een door de Maas gevormde kleilaag ligt, blijft het water hier staan en ontstaat een ven. Ook in latere periodes ontstonden hier tijdens droogte nog wel eens stuifzanden. De Corsicaanse dennen die her en der op het duin staan, zijn destijds geplant om het stuiven tegen te gaan.  (Bron Pieterpad 2)

 

       

Het Quin is een erg mooi natuurgebied waar we nu voor de tweede keer van genieten. We hebben geluk met het weer, na de regen en hevige storm van gisteren is het vandaag droog en schijnt de zon.  We wandelen op ons gemak door dit mooi gebied richting Afferden.


In Afferden vinden we enkele geocaches en het beginpunt van een multi, het eindpunt ligt een stuk verder en daar denken we op de terugweg met de fiets langs te gaan. We bekijken in Afferden het leuke kleine kapelletje en de mooie kerktoren en wandelen naar het veer over de Maas.

 

We hadden thuis al gekeken of het veer wel in de vaart was in verband met het hoge water, maar het vaart gewoon en we lopen aan boord.
We betalen  € 0,90 p.p. voor de overtocht en enkele minuten later staan we aan de andere kant van de Maas.

       

We vervolgen ons pad langs de Maas, het is door de vele regenval van de laatste tijd, niet het makkelijkste pad om te lopen met alle modder en waterplassen, maar zo nu en dan is er ook een beter stukje.

       

We vinden onderweg weer enkele geocaches en we komen zo rustig wandelend om 13.45 uur aan in Vierlingsbeek.

       

 

         

We hebben 11 km gelopen en dat is voor mij nu heel veel en we gaan eerst bij Herberg Thijsen genieten van een kop koffie en een kop soep. Na een half uurtje stappen we weer op en pakken we de fiets om richting auto te gaan. Onderweg doen we nog wat geocaches.
We gaan weer over met het veer en vinden bij Afferden de eindcache van de multi, een minibieb.
Zo komen we na 12 km fietsen om 16.00 uur weer aan bij de auto. Het laatste stuk werden we nog verrast door een korte maar hevige hagelbui, maar voor de rest was het een topdag met veel zon. De route was weer erg mooi en afwisselend. Vandaag gelopen 11 km en 12 km gefietst.

Dan rijden we rustig naar Deurne, daar hebben we een kamer besproken  bij Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe. We checken in en gaan eerst naar onze
kamer om de rugzak weg te brengen en om een schone lange broek aan te trekken omdat het toch wel wat erg modderig was hier en daar. 
Weer wat opgefrist lopen we naar Chinees restaurant Ho-Wah dat op slechts 900 meter van ons hotel ligt. Het is er nog niet heel druk als we komen en we zoeken een tafeltje uit. We kiezen voor het buffet. We vonden de keus niet heel erg groot en het eten was niet super heet, maar het smaakte goed en het was zeker niet duur.

Na het eten wandelen we terug naar het hotel en nemen nog een kijkje in de kapel die intact is en bij het klooster hoort.
Dan gaan we terug naar onze kamer, loggen de geocaches en gaan vroeg naar bed.
Het is een goed hotel, wij hadden de pech dat we erg luidruchtige buren hadden gedurende de nacht, maar daar kan het hotel niets aan doen.

 


Zaterdag 20 januari 2018

Als we wakker worden blijkt het gesneeuwd te hebben en is alles bedekt met een dun laagje sneeuw. Na een uitgebreid ontbijt checken we uit.

We wilden eigenlijk de geocachewandeling doen door Deurne, maar het is nog erg glad en we beginnen met een bezoek aan de mooie molen Holten’s Molen,  een werkende graan- en oliemolen tevens loonzagerij.
We komen hier door een geocache waarvan we de puzzel opgelost hebben, maar als we er aankomen raken we aan de praat met de molenaar en andere vrijwilligers en krijgen we een rondleiding door de molen.
Ik vind het zo wel mooi en Herman gaat met de molenaar helemaal naar boven in de nok van de molen voor een fantastische privé-rondleiding. Ondertussen kijk ik buiten rond en neem een kijkje in de houtzagerij die bij de molen hoort en in het ‘winkeltje’ waar ik met de vrijwilligster aan de praat raak en zo nog wat meer over de molen, de producten en het werk van de vrijwilligers hoor.
Er staat ook een boekje te koop op de plank en ik vraag of ik het even in mag zien. Het boekje blijkt geschreven door vrijwilligers en gaat over de molen, en de molenaar waarmee Herman de molen in is blijkt de tekeningen gemaakt te hebben. Dan komt Herman terug en we kopen nog wat pannenkoekenmeel én het boekje over ‘Muis Jan op de molen’. 

       
Image result for muis jan op de molen
Hierna doen we nog enkele geocaches en een wandeling bij Het Rijtven, waarbij het inmiddels is gaan regenen.
We besluiten richting huis te rijden en onderweg maken we dan nog een wandeling in een mooi natuurgebied naar twee geocaches. Dan rijden we door naar huis komen om 16.30 thuis.

 

   

                                             

 

Speak Your Mind

*