2019 Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden

HaringvlietsluizenZondag 17 februari 2019
We vertrekken vandaag richting Zeeland voor een bezoek aan Zierikzee en om te gaan wandelen en geocachen in de omgeving.

 

    

Allereerst rijden we naar de Haringvlietsluizen om er een mooie wandeling te maken en onderweg enkele caches te doen. 
We worden verrast door dit mooie natuurgebied Kiekgat, met mooie observatiehut, en Scheelhoek en lopen daarna nog even door naar Stellendam-Binnenhaven, vanwaar we een mooi zicht hebben op de Haringvlietsluis. We zien ook nog een zeehond.

 

Daarna maken we enkele kilometers verderop op Goedereede nog een mooie wandeling “Struinen langs strand en duinen”. Een heerlijke wandeling van zo’n 6-7 km door de duinen en langs het strand. 

 

 

Het is inmiddels halverwege de middag en we melden ons bij ons hotel en gaan vervolgens op weg naar Zierikzee om daar onze voormalige buurvrouw te bezoeken van inmiddels 95 jaar. We drinken er samen een kop koffie en kletsen weer wat bij. Dan loopt het tegen etenstijd en stappen wij weer op.
Onderweg halen we een frietje en rijden dan door naar ons Hotel. 

 

Maandag 18 februari 2019

Na een heerlijk uitgebreid ontbijt checken we uit en gaan we richting Oosterscheldekering, een onderdeel van de welbekende Deltawerken. Het blijft een  indrukwekkend en groot complex.

 

We vinden enkele geocaches bij molens en maken een mooie wandeling door bos, duinen en langs het strand. Het is heerlijk weer, we lopen hier zelfs zonder jas, in slechts een shirtje, langs het strand. We lunchen op het terras van de Brasserie bij het strand van Vlissingen. Heerlijk in het zonnetje zitten eten!

 

Daarna maken we de wandeling af en als we bij de auto terugkomen is het al tegen vijf uur. We hebben via Zoutelande en West-Kapelle terug en wandelen daar ook nog langs het strand en naar de vuurtoren.

 

We komen ook nog bij een bijzondere heuvel, Vliedberg St. Jan ten Heere. 

Vliedbergen zijn aarden heuvels, al zijn er soms nog maar lichte verhogingen van over in het landschap. Ze werden vanaf de 11e eeuw aangelegd als woonheuvels. In later eeuwen werden er vaak verdedigingstorens – mottekastelen- op gebouwd. Aan het eind van de 12e eeuw telde Zeeland honderden vliedbergen; nu zijn er ca. veertig over. Het Zeeuwse Landschap beheert op Walcheren een tiental vliedbergen.

De naam ‘vliedberg’ suggereert dat ze bij hoog water werden gebruikt om te vluchten, maar deze naam is eigenlijk onjuist: de meeste vliedbergen werden aangelegd als woonheuvel, of als bergje voor een mottekasteel. Daarom wordt de naam kasteelberg ook wel gebruikt.
(bron: www.hetzeeuwselandschap.nl)

We vinden nog enkele caches en dan wordt het tijd om weer op huis aan te gaan. We hebben nog zo’n 250 km voor de boeg.

                  

Het was ook vandaag een prachtige dag, met heerlijk weer en het was overal lekker rustig.

        

        

Speak Your Mind

*