2016 Zomervakantie week 3

Vervolg van Zomervakantie 2016 week 2:

Vrijdag 29 juli 2016
Als we vanmorgen van de camping afrijden proberen we eerst toch nog even te bellen met Tallink-Silja om te vragen of er nog een plekje is voor vanavond of morgenavond. We hebben geluk, er is een afzegging geweest en er is nog een cabin voor twee personen vrij en nog plek voor de auto.
De reservering wordt meteen vastgelegd en met creditcard betaald. Zo dat zit al snor voor vanavond.
We moeten uiterlijk om vijf uur inchecken in Tallinn. We kunnen dus nog op ons gemak die kant op gaan en onderweg hier en daar nog even kijken en een cache doen.
Bij Kunda zoeken we nog een cache bij een mooie oude cementfabriek/kalkovens, een bijzonder plekje dat we zonder geocachen niet gevonden hadden.
Verder via binnenwegen en onderweg de cache gevonden bij de oude brug Kolga bridge waar we ook meteen brood eten en de spullen in de rugzak doen die we vanavond aan boord bij ons willen hebben. Dan een stukje snelweg tot Tallinn, daar aangekomen lopen we nog wat rond en vinden er nog een cache. Dan toch maar vast naar de boot om er in elk geval op tijd te zijn. Om 16.45 uur zijn we aan boord en brengen we onze spullen naar de hut. We kijken nog even aan dek, het is toch nog 22 graden geworden vandaag, lekker weer.

Om half zes gaan we aan tafel en Herman, die met het gezicht naar een groep Chinezen (?) zit, vermaakt zich goed bij het zien van de eetgewoontes van met name de ouderen in die groep.
Na het eten gaan wij aan dek naar de zonsondergang kijken.

Zaterdag 30 juli 2016

Vanmorgen al op tijd wakker en het eerste wat we zien als we naar buiten kijken is dikke mist, even later trekt het al wat op en niet veel later schijnt de zon.
We zijn vannacht allebei even wakker geweest toen we aanmeerden bij Mariahamn op de Aland eilanden.
We gaan uitgebreid ontbijten aan boord en daarna nog een tijdje op het dek kijken naar alle eilandjes waar we tussendoor varen. Het blijft een prachtig gezicht, zeker met dit weer.
Tegen tien uur gaan we naar onze auto en om half 11 rijden we eindelijk van dek. Het is ook in Zweden mooi weer, de zon schijnt en het is 23 graden. We rijden eerst de stad een beetje uit naar het noordwesten. Bij Jacobsberg gaan we even boodschappen doen, tjonge wat een verschil weer die supermarkten hier vergeleken met de in de Baltische staten en Polen. Er is zoveel keus, zoveel soorten van alles en het fruit en de groente ziet er veel mooier uit. De prijzen zijn dan ook wel iets hoger.
Onderweg doen we nog wat caches en een multi, een andere  multi hebben we niet kunnen vinden.
We rijden verder naar het noord-noordwesten, richting Stolvik en vinden voor deze avond een mooie plek aan het water op de rustige camping Färnebofjärden bij Österfärnebrö.
We hebben net de tent staan en zijn aan het eten maken als er weer een onweersbui komt. Herman denk dat het dik keer wel mee zal vallen, maar hoewel we de tent met de achterkant in de wind hebben staan is de wind nu weer gedraaid en moeten we steeds verder naar ‘binnen’, tot we uiteindelijk beiden in de tent zitten. Gelukkig zit het eten in de pan en wordt niet nat. Als de bui voorbij is, is het eten klaar en kunnen we weer gewoon buiten eten, zelfs in de zon en zien we een prachtige regenboog.
We betalen hier nu 190 SEK is ongeveer € 19,90 (was in 2014 nog 160 SEK en de douche is 5 SEK).
GPS: N 60°17.009 E 016°48.370

 

Zondag  31 juli 2016

We laten de tent nog een nachtje staan op deze camping en we zitten vanmorgen na het ontbijt heerlijk in de zon te lezen. Ondanks dat het pas 17,5° is, is het in de zon al best warm.
We moeten nog boodschappen doen voor vandaag en aangezien het zondag is gaan we dat eerst maar doen. We rijden richting Sandviken en doen onderweg wat caches en kijken eens zo hier en daar.
In Sandviken doen we onze boodschappen en daarna gaan we nog wat verder naar het noorden en doen zoeken weer wat caches. We hebben vandaag 2 multi-caches gedaan en geen van beide hebben we ze gevonden. We gaan daarna op zoek naar een mooi plekje om te eten.
Daarna weer richting het zuiden en via Storvik weer terug naar Camping Färnebofjärden bij Österfärnebrö.
De rest van de middag zitten we rustig bij de tent.

 

Maandag 1 augustus

Vanmorgen tegen 7 uur opgestaan, maar het is nog steeds zulk lekker weer dat we na het ontbijt nog lekker in de zon zijn blijven zitten lezen.
Het is dan ook al bijna half 10 als we vertrekken, maar daar is het vakantie voor.
We rijden op ons gemak via  binnenwegen (de kleinste, witte, weggetjes op de kaart) en allerlei leuke plekjes én caches via By, Avesta, Norberg,  Smedjebacken naar Grängesberg. We hebben vandaag weer een mooie wandeling gemaakt naar een multi  op een mooi plekje en  zowaar ook de cache gevonden.
Onderweg weer veel bosbessen, bramen en frambozen gegeten. We hebben nog niet eerder zoveel fruit gegeten in de natuur als dit jaar, met name de frambozen zijn er in overvloed. Wat we nog missen zijn de bosaardbeien, maar misschien komt dat nog.
Vanavond staan we op camping Silverhöjdens net onder Grängesberg, SEK 160 incl. douche. Een  rustige camping waar we een mooi plekje aan het water hebben, helemaal achteraan op de camping aan het water. De eigenlijke tentplekken liggen tegen een rotswand aan met aan beide zijden een rij bomen en dat maakt het er donker en somber. Wij kozen voor het plekje aan het water. Het is wel jammer dat je in de verte steeds de weg hoort, maar dat wordt in de loop van de avond wel minder. Het toiletgebouw is aan het begin van de camping, maar er is inmiddels een nieuw gebouw redelijk aan het eind van de camping en daar is al een wc/douche te gebruiken. Voor de afwas moeten we dan naar het begin van de camping lopen, maar dat is toch maar een keer.
Het was vandaag heerlijk weer, zo’n 20 graden, zon en vanmiddag een keer een klein buitje toen wij net weer in de auto zaten.
GPS: N 60°02.143  E 014°58.425

Dinsdag 2 augustus 2016

We zijn vanmorgen weer laat vertrokken en zijn langzaam via kleine binnenwegen naar het noorden gereden.
Onderweg de nodige caches gedaan en overal wat rond gekeken. Een van de caches bracht ons bij een heel oud treinstation midden in de bossen. Dit spoor is waarschijnlijk rond 1940 in onbruik geraakt, maar het stationsgebouwtje van Såla station is er nog en is nu in gebruik als woonhuis met het voormalig perron nu dienende als terras. Hier kwamen we de eerste bosaardbeien tegen die ook heerlijk smaakten.
We kwamen op een plek bij een oude spoorbrug  waar frambozen, zo groot als bramen, rijp hingen om geplukt te worden, we konden het niet laten..
Op een mooi plekje aan het water brood gegeten en net als we het op hebben, begint het te regenen.
Het was vandaag een wat wisselvallige dag, zo’n een klein buitje regen en dan weer zon. Uiteindelijk werd het nog 21 graden.
We komen nog langs een leuk plekje die we herkennen en waar we ook al eens een cache gevonden hebben.
We rijden Mora voorbij en vinden nog een plek op de inmiddels drukker geworden Våmabadets camping  in Våmhus, zo’n 16 km boven Mora. Als we ons willen aanmelden en vragen of er Engels gesproken wordt, wordt er geantwoord dat het ook in het Nederlands kan. Het blijkt dat dit Nederlandse  echtpaar de camping 13 weken geleden overgenomen heeft en zich nu de Zweedse taal nog machtig moet maken.  Een volgorde die mij altijd bevreemd. We betalen hier SEK 150 (excl. douche 5 kr./4 min.)
GPS: N 61°07.015   E 014 °29.657

 

Woensdag 3 augustus 2016

Het leek vanmorgen eerst niet zo mooi, bewolkt en later ook nog wat mist boven het meer, maar niet lang daarna komt dan toch de zon er weer door en is het snel lekker.
We laten de tent nog een nachtje staan en gaan vandaag hier in de omgeving geocachen en wandelen. Maar eerst blijven we een tijdje voor de tent in het zonnetje lekker lezen.
We rijden vervolgens  eerst naar Fryksås. Hoog boven het Siljan meer, boven Orsa, ligt deze historische fäbod met een honderdtal huizen. Deze zomerboerderij ontstond hier in de 16e eeuw. Nu is hier geen boerderij meer maar zijn het mooi gerestaureerde huizen, hotels en restaurants. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het meer. We wandelen er rond, zoeken en vinden  er de cache.
Daarna rijden we eerst door naar Orsa om boodschappen te doen. We rijden naar een andere plek waar we een multi willen doen, maar als we er aankomen blijkt dat we hier vorig jaar ook al geweest zijn en toen de cache niet konden vinden, we rijden nu dus maar door naar een andere cache.

We doen nog een andere multi waarbij we eerst een puzzel op moeten lossen. Dit kunnen we doen lekker in de zon op een veranda van een verlaten huisje. We zitten hier heerlijk en lekker te puzzelen. We kunnen de puzzel oplossen en kunnen de multi verder lopen. We komen uiteindelijk bij een oude houtzagerij uit waar we cache blijkt te liggen. Dit was een leuke cache. Als je deze in de regen doet is hij natuurlijk een stuk minder leuk dan wanneer je er zo heerlijk rustig bij kunt zitten en tot de oplossing komt. We zijn waarschijnlijk de eerste buitenlanders die deze multi gedaan hebben.
Onderweg eten we onze broodjes en daarna doen we nog een multi waarbij we eerst een wandelingetje moeten maken en vervolgens weer naar een andere plek toe moeten. Ook deze brengen we tot een goed eind. Zowaar vijf multi-caches gedaan vandaag waarvan we er uiteindelijk  drie gevonden hebben, geen slechte score gezien de rest van de vakantie. Maar nu is het Zweeds ook een stuk gemakkelijker dan Est, Lets, Litouwens of Pools.
Het is tegen vijf uur als we terugkomen op de camping en zit al een donkere, dreigende lucht aan te komen. We gaan direct eten maken, maar als we net aan het eten zijn barst de bui los en de wind staat nu op de voorkant. Herman hangt een handdoek voor de luifel zodat het de regen een beetje tegen zal houden en dat werkt.
Als we het eten op hebben is het ook al weer zo goed als droog. Het was gelukkig maar een flinke korte bui.
Het was vandaag een lekkere wandeldag met heerlijk weer.

 

Donderdag 4 augustus

Het was zo nu en dan droog gisteravond en vannacht, maar als we opstaan regent het alweer. Ook tijdens het ontbijt blijft het regenen, maar daarna wordt het wat droger en ruimen we snel de tent op.
We vertrekken richting Orsa om eerst boodschappen te doen, daarna rijden we weer via Våmhus, via Rot en Lövnäs en via Fulunäs en Sörsjön de 311 naar het noorden naar Särna.
We gaan onderweg brood eten op een ‘lagerplats’, en dan blijkt het heel toevallig precies de parkeerplaats te zijn waar we vorig jaar ook gegeten hebben aan het water. We zitten op hetzelfde plekje als waar Herman vorig jaar zijn ‘lax’ gevangen had.

Onderweg doen we een aantal caches onder andere in een oude bunker waar de houten britsen nog in staan. Ook nog een cache bij een ruïne.
Zo rijden we door naar camping Särna, waar we al een aantal keren vaker gestaan hebben. We zetten de tent vandaag voor de zekerheid anders neer, ook al komt de wind nu vanaf het water. De afgelopen dagen draaide de wind bij die hevige regenbuien en we nemen het zekere voor het onzekere en niet voor niets, zo blijkt later.
We zetten de tent op en omdat het nog vroeg is gaan we eerst nog even wandelen. We doen een aantal caches van een trail en als we weer teruglopen naar de camping hebben we toch alweer 6 km op de teller staan en… er komen weer donkere wolken aan. We gaan direct eten maken en net als we het op hebben begint het te regenen. We hebben dus goed gegokt en zitten droog onder ons luifeltje.
We zitten lekker te lezen en dit verslag bij te werken.
Het weer wat vandaag wisselvallig, dan weer even zon en dan weer een buitje, maar wel zo dat je de hele dag in een shirtje kunt lopen.
We betalen hier SEK 180 incl. douche.
GPS:  N 61 ̊41.586 E 013 ̊08.766

Lees verder bij week 4

 

Speak Your Mind

*